Travnik - Osmanlı İmparatorluğu'nun Başkenti

 Orta Bosna'daki büyüleyici Travnik kasabası, Orta Çağ'da Bosna krallarının tarihi başkenti ve 1686'dan 1850'ye kadar Bosna Hersek'in Osmanlı hükümdarlarının eski ikametgahı olarak biliniyor.


Kasaba, Saraybosna'nın 80 km kuzeybatısında, güzel Lašva Vadisi'nde, Bosna Hersek'in 1.943 metre yüksekliğindeki en yüksek dağlarından biri olan Vilenica ve Vlašić dağları ile çevrili güzel Lašva Vadisi'nde yer almaktadır. Kasaba boyunca balık, özellikle alabalık bakımından zengin Lašva Nehri akar.

Travnik Bölgesi Detayları

travnik


Travnik bölgesindeki bir yerleşimin izleri, Keltler, İliryalılar ve Romalılar'ın Lašva Nehri'nden altın yıkadıkları zamanlara kadar uzanır, ancak Travnik'in ilk yazılı sözü, Sultan II.Mehmed tarafından fethedildiği 1463 yılına dayanır. -Fatih, Jajce'ye yürürken. Travnik, Osmanlı İmparatorluğu'nun Bosna Hersek'teki askeri merkezi oldu. Türkler, akınlarını buradan güneybatıya doğru yönetiyor ve organize ediyor.

Kasabanın o döneme ait kültürel mirasının büyük bir kısmı. O dönemin yolcuları şehirden etkilendi ve ona Avrupa İstanbul'u adını verdi. Bosna'nın en doğu görünümlü kasabasıydı. Bir ticaret ve zanaat merkezi haline gelmek için kasabaya rüzgar veren, konsolosları ve tüccarları cezbetmişti.


Şehrin üst kısmında bulunan Eski Şehir kalesinden, Travnik ve çevredeki dağların muhteşem manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Bakımlı merkez binada bir müze bulacaksınız.


Travnik'in bir başka özelliği de Renkli Cami - duvarlarda ve tavanlarda renkli süslemelere sahip muhteşem bir bina. Görünüşe göre 16. yüzyılda inşa edilmiş, o zamandan beri birkaç kez yeniden inşa edilmiştir.

Travnik Bölgesi Görebilecekleriniz

travnik



Çok sayıda cami (bazı dönemlerde 15 tane vardı), doğu evleri ve saat kuleleri (sahat-kule olarak adlandırılır) gibi Osmanlı dönemine tarihlenen binaların çoğu iyi korunmuştur. Travnik'in merkezindeki eski şehir (čaršija olarak adlandırılır) 15. yüzyılın başlarından kalmadır. Travnik bölgesinde korunan yaklaşık 30 kültürel ve tarihi bina bulunmaktadır. Çoğu hala aktif işlevselliktedir.


Sonunda Travnik'in sembollerinden biri olan Vlašić Dağı'na değinmek zorundayız. Yamaçları, ortaçağ Bosnalı Chruch'un takipçileri olan İliryalı yaylalara ve yüzyıllık koyun yetiştirme ve ünlü Vlašić peyniri üretimine devam eden birçok çobana ev sahipliği yapıyordu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarı Deniz Gerçekleri

Büyük Çin Kanalı

LONDRA METROSU