Sarı Deniz Gerçekleri

Sarı Deniz

sarı deniz

Sarı Deniz, Doğu Çin Denizi'nin kuzey bölgesinde, Kore Yarımadası ile anakara Çin arasında yer almaktadır. Sarı Deniz Pasifik Okyanusu'nun marjinal denizi olarak kabul edilir. Kuzey körfezi, daha önce Chihli Koyu veya Pechihli Koyu olarak adlandırılan Bohai Denizi'dir. Kore Körfezi ayrıca Sarı Deniz'in kuzey bölgesinin bir parçasıdır. Suyun sarı rengi nedeniyle Sarı Deniz'e adı verildi. Su, Gobi Çölü'nde ortaya çıkan kum parçacıklarından sarıya döner ve Sarı Nehir ve Hai He Nehri yoluyla Sarı Deniz'e yıkanır. Dünyada Sarı Deniz, Kızıldeniz, Karadeniz ve Beyaz Deniz gibi renklerin adını taşıyan dört deniz var.


Sarı Denizde İlginç Olaylar

sarı deniz

Sarı Deniz, 150.000 mil karelik bir alanı kaplamaktadır. Sarı Deniz'in ortalama derinliği 144 feet ve maksimum derinliği 499 feet'tir. Sarı Deniz, yaklaşık 600 mil uzunluğunda ve 430 mil genişliğindedir. Sarı Deniz'e akan başlıca nehirler, Sarı Nehir, Hai Nehri, Yalu Nehri, Han Nehri ve Taedong Nehri'dir. Sarı Deniz Havzasında yer alan ülkeler Çin, Kuzey Kore ve Güney Kore'dir.

Sarı Deniz'in, deniz seviyelerinin son buz çağından sonra yükseldiği ve kıta sahanlığının bir bölümünü su basmasıyla oluştuğuna inanılmaktadır. Sarı Denizin dibi, Gobi Çölü'nden taşıyan nehirler aracılığıyla içine yıkanmış silt ve kumdan oluşur. Sarı Deniz sularında bulunan başlıca adalar arasında Anmado, Baengnyeongdo, Daebudo, Gageodo, Hauido, Hongdo, Jindo, Sido, Wando ve Yeonpyeongdo bulunur.Sarı Deniz'de muson mevsimi, Kasım ayının sonundan her yıl Mart ayına kadar devam eder.
Sarı Deniz'de tayfun mevsimi her yıl Haziran ve Ekim ayları arasında gerçekleşir. Sarı Deniz kıyılarında sıkça rastlanan bir sis vardır. Kışın, sarı denizin kuzey bölgesinde sürüklenen buzun gelişmesi nadir değildir. Sarı Deniz, Çin kıyıları boyunca günde 3 metreden 9,8 metreye değişen günde iki kez gelgit yaşar. Kore Yarımadası boyunca gelgitler 13 feet ile 26 feet arasında değişmektedir.Sarı Deniz deniz yosununun yanı sıra yaz aylarında mavi-yeşil alglerde de bol miktarda bulunur.
Çok fazla sayıda Sarı Deniz bölgesinden göç eden en az 35 tür deniz kuşu vardır. Sarı Deniz'de yaşayan tek memeli türü lekeli foktur. Sarı Deniz'de gelişen, ancak artık bulunmayan ya da kirlenme ya da avlanma nedeniyle sadece az sayılarda bulunan türler arasında vizon balinaları, katil balinalar, ince balinalar, yüzgeç balinaları, gri balinalar, kambur balinalar, Japon deniz aslanları, sığınaklar , mavi balinalar ve deri kaplumbağalar bulunur.
Sarı Deniz sahili boyunca insan nüfusu çok yoğundur. Sarı Deniz'den ticari amaçla toplanan yaklaşık 200 tür balık vardır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Büyük Çin Kanalı

Port Townsend, Washington