ATLANTİK OKYANUSU

ATLANTİK OKYANUSU ÇEVRESİ

ATLAS OKYANUSU

Dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 20'sini kaplayan Atlantik Okyanusu, Pasifik'ten sonra dünyanın en büyük ikinci okyanus havzasıdır. Bununla birlikte, Pasifik Okyanusu'nun yarısından biraz daha büyüktür. 
Atlantik Okyanusu batıdaki Kuzey ve Güney Amerika ile doğudaki Avrupa ve Afrika arasında uzanır. Kuzeyde, Atlantik Arktik Okyanusu ve güneydeki Güney Okyanusu ile bağlantı kurar. Bilim adamları Atlantik’i iki havzaya böler: Kuzey Atlantik ve Güney Atlantik. Suların kutupsal sıcaklıklar ile soğuduktan sonra battığı Kuzey Atlantik, Dünya'nın iklimini düzenlemeye yardımcı olan bir dolaşım modeli olan “küresel okyanus konveyörünün” başlangıcıdır. Atlantik Okyanusu adını Yunan tanrısı Atlas'tan alıyor.

Avrupa Atlantiğine genel giriş , İngiltere, İrlanda, Fransa, İspanya ve Portekiz’ile sınırlıdır. Geniş bir alanı ve çeşitli ekosistemleri kapsar. Daha geniş olarak, bu ekosistemler Kelt Denizi, Biscay Körfezi ve İber Kıyısı'na bölünmüştür.

Bu bölgenin büyüklüğü göz önüne alındığında, fiziksel ve biyolojik koşullarda büyük farklılıklar vardır. Kuzeyde, Celtic Denizleri nispeten sığ sular ve hafifçe eğimli bir kıta sahanlığı ile karakterize edilir.
Biscay Körfezi ve İber yarımadasının suları dik bir şekilde 5000 metrenin üzerinde bir derinliğe kadar düşer ve çok çeşitli soğuk su mercanlarını, süngerleri ve pelajik türleri destekler. Deniz kullanımı açısından balıkçılık Atlantik'te büyük bir sektör iken, kıyı turizmi ve deniz taşımacılığı bu bölgeyi çevreleyen tüm Üye Devletler için büyük önem taşımaktadır. 

ATLANTİK OKYANUSU BOĞAZ VE KANALLARI

cebelitarıkboğazı

Özellikle, Cebelitarık Boğazı ve İngiliz Kanalı, Avrupa’yı daha geniş bir dünyayla bağlayan ana nakliye geçitleri olarak hareket etmektedir. Avrupa Atlantik'te sınırlı miktarda petrol ve gaz üretimi vardır. Bu bölge rüzgar, gelgit ve dalga enerjisi cihazları için elverişli fiziksel ve iklim koşullarına uygun olarak, denizde yenilenebilir enerji gelişimi için yüksek potansiyele sahiptir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarı Deniz Gerçekleri

Büyük Çin Kanalı

LONDRA METROSU