Sultan el-Salih al-Ayyubi Medresesi ve Türbesi, Kahire

Sultan el-Salih al-Ayyubi Medresesi ve Türbesi

Sultan el-Salih al-Ayyubi Medresesi ve Türbesi

Sokaktan çok önemli görünmese de, bu bina Kahire'nin tarihinde mimari ve siyasi geçiş noktası olarak önemli bir yer tutmaktadır. Salah al-Din'in Mısır'ı yöneten son torunu olan El-Salih Nejm el-Din el-Ayyubi, 1249'da Fransa'nın Louis IX liderliğindeki Haçlı saldırısına karşı ülkeyi savunan öldü. Ölümünden sonra, karısı ünlü Shagarat al-Dor, kısa bir süre kraliçe ve sonra da karısı olarak Mısır'ın ilk Memluk hükümdarı Aybak'a hükmetti.

Sultan el-Salih al-Ayyubi Medresesi ve Türbesi Hakkında

Bu medrese, Kahire'de birden fazla hukuk fakültesi için bir livan (tonozlu alan) olan ilk kişi oldu. Mezarın ilki iliştirilmişti. Bu iki eşsiz özellik bir Memluk medresesinin standart özellikleri haline geldi. Memlük döneminde al-Salih medresesi, davaları dinlerken ve karar verirken hakimler tarafından kullanılmıştır. Öndeki sokak, Shar'a al-Mu'iz'in Bayn el-Qasrayn bölümü, suçlu bulunanlara verilen cezaların karşılanması için kullanıldı. Burası yüzyıllardır şehir merkeziydi.

Sultan el-Salih al-Ayyubi Medresesi ve Türbesi

Medresenin minaresi, Arapça bir mabhara olarak bilinen bir tütsü brülörü şeklinde bir tepeye oturur. Ayyubid döneminden (1171–1250) kalan türünün tek örneğidir. Minarenin altında, bu yapının çok az kalıntısı var - avludaki kemerli bir eyvanın bir parçası ve karşısındaki başka bir kemerin parçaları eski ölçeği ve önemi. Minare üzerindeki kabuk benzeri süslemeli salma kemeri girintisi ve kapı üzerindeki sığ tahliye kemeri gibi bazı detaylar dikkat çekmeyi hak ediyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarı Deniz Gerçekleri

Büyük Çin Kanalı

Port Townsend, Washington