Cezayir Gezi Rehberi

Cezayir Rehberi

cezayir


Cezayir, ülke Kuzey Afrika'da, kuzeyde Akdeniz, kuzeydoğuda Tunus, doğuda Libya, batıda Fas, güneybatıda Batı Sahra, Moritanya ve Mali ve güneydoğuda Nijer ile sınırlanmıştır. Cezayir, şu anda, yaklaşık 2.4 milyon km²'lik bir alanı kaplayan Afrika'nın en büyük ülkesidir, karşılaştırıldığında, Fransa'nın büyüklüğünün 4 katı veya ABD'nin Teksas eyaletinin büyüklüğünün 3.5 katından biraz daha azdır. Ancak ülke neredeyse sadece küçük kıyı bölgelerinde yaşıyor, çünkü güney kısmı en büyük subtropikal sıcak çöl olan Sahara tarafından kaplıdır. Cezayir'in nüfusu 40.4 milyondan fazladır.
Cezayirlerin yaklaşık% 90'ı kuzey kıyı bölgesinde yaşıyor. Resmi dil Arapça, Fransızca elit dilidir, Tamazight, yerli Berber dili anayasal olarak ulusal bir dil olarak kabul edilmiştir. Başkent ve en kalabalık şehir Cezayir'dir. Cezayir'in yerli Berberi halkı son 3000 yıldır yabancı yönetim altındadır. 

Cezayir Tarihi

cezayir


Fenikeliler (MÖ 1000) ve Romalılar (MÖ 200) bunların en önemlileriydi. 7-8. Yüzyılda Müslüman Arapların bölgeye girmesiyle birlikte, İslami etki Berberlere geldi ve Arap hanedanları tarafından neredeyse bir bin yıllık hakimiyet geldi.
16. yüzyılın başlarında bölge, İstanbul'un Osmanlı Sultanı'nın koruması altına alınmış, ardından 1830'da Fransız sömürgeciliğinin başlamasıyla sona eren Osmanlı beyleri, pachaları ve ağaları hüküm sürmüştür. Fransız işgali Cezayir'in nüfusunu ekonomik, sosyal ve politik aşağılıklara mahkum etti ve onlarca yıl süren silahlı bir direnişe neden oldu. Fransa'nın yüzlerce yıllık yönetiminden sonra, Cezayir 1962'de bağımsız oldu ve Arapça, Mısır ve Suudi Arabistan'dan gelen Kur'an öğretmenlerinin yardımıyla biraz resmi dil oldu. O zamandan beri le pouvoir ("güç"), demokratik bir cephenin arkasındaki seçkin iş liderleri ve generaller Cezayir'i yönetiyor. Cezayir Arap Devletleri Ligi'ne üye bir devlettir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarı Deniz Gerçekleri

Büyük Çin Kanalı

LONDRA METROSU