Santorini Volkanı

Santorini Volkanı Konumu

Yoğun bitki örtüsü, nehir yatakları ve bereketli toprakları olan egzotik ada ile kaplı yüksek dağlar ve ovaların ortak noktalarının çok fazla olduğunu hayal etmek zordur. Bir volkanik faaliyet milyonlarca yıl önce bu doğal cazibe merkezlerinin ortaya çıkış sebebiydi. Dünyadaki en büyük volkanlar, lav akışını ve değişen jeolojik oluşumları sürekli olarak tüküyorlar. Büyük denizlerin boşaltılması ve doruk noktaları yükseldi. Milyonlarca yıl önce olduğu gibi, gezegenin bazı bölgelerinde yüksek volkanik aktivite devam ediyor. Volkanlar Dünya'nın yüzünü değiştirmeye devam ediyor. Haddarasız iller yüksek yöredeki sakinleri rahatsız ediyor. Bazı jeolojik oluşumlar milyonlarca yıl önce ortaya çıktı, ancak diğerlerinin yaşı sadece birkaç yüz yıl oldu.

Santorini Volkanı


Aynı adı taşıyan Yunan adasında bulunan Santorini, gezegenimizin en eski ve en güçlü yanardağlarından biridir. Araştırmacılar, Minos uygarlığının ortadan kalkmasına neden olabilir. Bilim adamlarının belirttiği gibi, en güçlü püskürmesi M.Ö. 17. yüzyılda meydana geldi. Patlama, patlamada meydana geldi, o kadar güçlü ki, bir kerelik yüzlerce nükleer bomba patlamasıyla karşılaştırılabilirdi.

Santorini Volkanı Yapısı

Kuşkusuz böyle yıkıcı bir unsurun sadece manzara kırılmasının yanı sıra ciddi iklim değişikliklerine yol açtığını söylemek gereksizdir. Santorini yanardağı patlaması bir dizi tsunamiyi tetikledi. Kül bulutu ve duman havaya atıldı. 

Santorini Volkanı


Uzun süre, Dünya güneş ışınlarından gizlenmişti, bu nedenle küresel soğutma geldi. Bununla birlikte, Santorini yanardağının ana gizemi, kültür merkezi Santorini veya Thera adası olan Minos uygarlığının kaderi ile ilgilidir. Bazı araştırmacılar, adanın sakinlerinin yaklaşmakta olan patlamayı öngördüklerini ve yerden zamanında ayrıldıklarını tahmin ettiler. Bununla birlikte, adadaki medeniyet anıtları yok edildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarı Deniz Gerçekleri

Büyük Çin Kanalı

Port Townsend, Washington