Polonya Hakkında

Polonya Rehberi

polonya

Polonya, Avrupa'nın tam merkezinde yer almaktadır. Toplam alanı 312,679 km² (120,728 metrekare) ile kıtanın en büyük yedinci ülkesidir. Polonya nüfusu 38,5 milyondan fazla insandır. Başkent Varşova'dır. Polonya 7 ülkeyi sınırlamaktadır: batıda Almanya, güneyde Çek Cumhuriyeti ve Slovakya, doğuda Ukrayna, Belarus ve Litvanya ve kuzeyde Rusya. Ülkenin çoğu ovalarda bulunur. Güneyde Karpatlar (Karpaty) ve Sudetes (Sudetyes) olmak üzere iki büyük dağ zincirinin bulunduğu yayla alanları vardır. Kuzeydeki Baltık denizi kıyı şeridi 770 km. En uzun nehir olan Vistula (Wisła), 1.047 km (678 mil) uzunluğundadır. Polonya'nın en yüksek noktası Rysy'nin zirvesi, 2.499 metre (8, 199 ft) yükseklikte. Polonya'daki en düşük nokta Vistula Deltası'nda bulunan deniz seviyesinin 2 metre altındadır.
İklim ılımandır. Ortalama yaz sıcaklığı 20 ° C (68 ° F) ile 30 ° C (86 ° F) arasındadır. Kışlar soğuktur - kuzeydoğudaki ortalama sıcaklık 3 °C (37,4 ° F), kuzeydoğudaki –8 ° C (17,6 ° F) arasındadır.

Polonya Devleti

polonya

İlk Polonya devleti, Piast hanedanının yerel Slav kabilelerinin yönettiği birkaç bölgeyi birbirine bağladığı 10.yüzyılın ikinci yarısında tanındı. 966'da Polonya vaftiz edildi ve 1025'te ilk kral olan Bolesław Chrobry - taç giydi. On ikinci yüzyılda, Polonya birkaç küçük devlete bölündü. Yeniden birleşme 1320'de gerçekleşti. 1385'de Polonya ve Litvanya bir topluluk oluşturdu. Polonya-Litvanya devleti (Her İki Ulusun Cumhuriyeti olarak adlandırılır), Avrupa'nın en büyük ve en güçlü ülkelerinden biri oldu. Kriz, XVII. Yüzyılın yarısında İsveç işgaliyle ciddi bir sosyal ve ekonomik hasara neden olan ortaya çıktı. 1772 ve 1795 yılları arasında Polonya, bir dizi savaş yaşadı; bu da ülkenin Rusya, Prusya ve Avusturya arasında bölünmesiyle sona erdi. Bağımsızlık 123 yıl boyunca kayboldu.
1918'de Polonya, parlamento cumhuriyeti olarak egemenliğini yeniden kazandı. Sınırlar, Almanya, Sovyet Rusya, Çekoslovakya, Litvanya ve Ukrayna kuvvetlerine karşı üç yıl süren savaşlardan sonra kuruldu. 1926'da, en popüler lider ve Dünya Savaşı kahramanı olan Józef Piłsudski, ülkeyi cumhurbaşkanlığı cumhuriyetine dönüştüren bir darbe düzenledi.


Eylül 1939'da Polonya ortak Alman ve Sovyet  kuvvetleri tarafından saldırıya uğradı. 1945 yılına kadar ülke işgal edildi. 6 000 000'den fazla kişi (bunların yarısı Polonya Yahudileri) öldü. Polonyalı birlikler II. Dünya Savaşı'nın birçok cephesinde Almanya'ya karşı savaştı.1945 ve 1989 yılları arasında Polonya, Sovyetler Birliği tarafından Polonya Halk Cumhuriyeti adı altında kurulan komünist hükümetler tarafından yönetildi. Ülkenin bazı sosyal ve ekonomik başarıları vardı, ancak insan hakları kötüye kullanıldı ve birçok sivil özgürlük askıya alındı. 1989'da Lech Wałęsa'nın liderliğindeki bağımsız sendika “Solidarność” rejimi devirdi. Polonya demokratik kurumları kurdu ve uluslararası örgütlere katıldı: 1999'da NATO ve 2004'te Avrupa Birliği.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarı Deniz Gerçekleri

Büyük Çin Kanalı

Port Townsend, Washington