Dünyanın En Büyük Adalarından Madagaskar

Madagaskar Hakkında



Madagaskar Cumhuriyeti, Afrika'nın güneydoğu kıyılarında bir ada ülkesidir. Ana adası dünyanın dördüncü en büyüğüdür. Arkeologlar, adanın ilk kez MS 200'den önce Borneo'lu Avusturyalılar tarafından yaşadığını tahmin ediyorlar. Daha sonra, Bantu'lu insanlar Mozambik Kanalı'ndan geçtiler ve bölge sakinleriyle karışmışlardır. Araplar ve Doğu Afrikalılar daha sonra geldi. 19. yüzyılda, Madagaskar Merina krallığı tarafından yönetildi. 1890'dan 1960'a kadar Fransız imparatorluğunun bir parçasıydı. 1960 yılında ülke bağımsızlık kazandı.Nüfusun menüsünde yerel dil olan Malagasyyi konuşur. Bu resmi dil bir Avusturyalı dilidir. Fransızca bağımsızlıktan bu yana resmileşti ve İngilizce 2007'de resmileşti. Hristiyanlık ve Madagaskar mitolojisi'nde dinler. Dünyadaki bitki ve hayvan türlerinin Yüzde 80'i Madagaskar'a endemiktir.

Madagaskar’ın toprakları, Afrika’dan 160 milyon yıl önce Gondwana’nın bir parçası olarak ayrıldı. Arkeologlar, ilk insan yerleşimcilerin MS 200'den 500'e ulaştığına inanıyor. Bunlar güneydoğu Asya'dan gelen denizcilerdi. Kısa süre sonra, Bantu yerleşimciler Mozambik Kanalı boyunca adaya taşındı.

Madagaskar Tarihi 


Madagaskar’ın yazılı tarihi, Doğu Afrikalılar ve Arapların ticaret kayıtları kurdukları 7. yüzyılda başlar. Adanın kralları, Orta Çağ boyunca komşularıyla ticaret yaparak güçlerini artırdılar. Menabe ve Boina da dahil olmak üzere bölgeye çeşitli şeflikler hâkim oldu. Sakalava da geniş bir etkiye sahipti. Ülke önemli bir ticaret limanıdır ve Afrika'ya İpek Yolu üzerinde bir rota vermiştir.
Madagaskar’ın ticaret zenginlikleri, Maroserana olarak bilinen bölgesel hükümdarlar sistemi yarattı. Bu cetveller krallıklarını harcadılar ve konu kültürlerini kabul ettiler. Ülke, diğer Svahili liman kentleri için bir iletişim noktasıydı.
1500 yılında, bir Portekiz deniz kaptanı olan Diogo Dias, gemisi Hindistan yolundaki ana filodan ayrıldığında adayı bulduğu zaman Avrupa teması başladı. Fransız Doğu Hindistan Şirketi temsilcisi Francois Caron, 1666'da Madagaskar'a yelken açtı. Limanlar kurdular ama bir koloni kuramadılar. Fransızlar, 17. yüzyılda doğu kıyısında ek ticaret merkezleri kurdu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarı Deniz Gerçekleri

Büyük Çin Kanalı

Port Townsend, Washington