FİLİPİN DENİZİ HAKKINDA

FİLİPİN DENİZİ

FİLİPİN DENİZİ

Filipin Denizi, batı Kuzey Pasifik Okyanusunun bir kısmı, Filipinler'in doğusunda ve kuzeyinde uzanıyor. Okyanusun bu kısmının zemini, bir dizi jeolojik kıvrımlar ve yüzeye çıkıntı yapan ada yayları şeklinde yüzeyden çıkan faylar tarafından yapısal bir havzaya oluşturulmuştur.

FİLİPİN DENİZİNDE BULUNAN ADALARI


Luzon, Samar ve Mindanao Filipin adaları güneybatıdadır; Güneydoğudaki Palau, Yap ve Ulithi (Carolines); doğudaki Guam, Saipan ve Tinian dahil Marianas; kuzeydoğusundaki Bonin ve Volcano adaları (Iwo Jima); kuzeyde Japon Honshu, Şikoku ve Kyushu adaları; kuzeybatıdaki Ryukyu Adaları (Okinawa); ve aşırı batıdaki Tayvan (Formosa). Kuzey-güneyi 1.500 mil doğu-batı yönündeki 1.800 mil (2.900 km) ölçen bir alanı çevreler ve tüm Pasifik bölgesinin yaklaşık yüzde 3'ü olan 40.000 mil karelik (1.000.000 kilometrekare) toplam yüzölçümünü kaplarlar. Genel olarak 19.700 fit (6.000 m) derinliğe sahip olan havza, ada yaylarının doğusundaki hendeklerdeki en büyük derinliklerine dalar.

FİLİPİN DENİZİ

En derinleri 34.578 feet'teki (10.539 m) Filipinli Siperdir. Bir kısmı volkanik olan havza tabanından çok sayıda dikiş miktarı yükselmiştir; genellikle düz olan tepeler (tablemountlar veya manotlar) mercanlarla kaplıdır. Sıcak Pasifik Kuzey Ekvator Akımı, denizin güney kesimi boyunca batıya doğru akmaktadır. Filipinler'le tanışırken, mevcut bölünmeler; Bir kısmı, Kuroshio Karşı Akıntısı olarak denize geri dönecek, kısmen Pasifik Ekvator Karşı Akıntısı olarak güneye dönecek Kuroshio'yu (q.v. Japonya Akıntısı) oluşturmak için Luzon'un kuzeyine doğru salınıyor. Bu akıntılar, resiflere, sırtlara ve denizlere yakın alanlarla birlikte, balıkçılık alanıdır. Eylül ayında özellikle kuvvetlenen tayfunlar denizden geliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarı Deniz Gerçekleri

Büyük Çin Kanalı

Port Townsend, Washington