Bursa Camii ve Külliye Rehberi

Bursa Camii ve Külliyeler

Bursa Ulu Camii

Bursa Ulu Camii

Bursa Ulu Camii

Bursa’nın en önemli yapısı Ulu Camii, 1396 yılında yapımına Yıldırım Beyazıt'ın emriyle başlanan, tamamıyla kesim taş kullanılarak ,çok kaba kalın ve yüksek duvarlarla 12 çok ağır dört köşeli paye üzerine, pandantiflerle, yirmi kubbeli olarak planlanıp uygulanmıştır. Çok kubbeli camiilerin en klasik ve anıtsal örneği. Zengin ve ferah mekanı ile bütün Türk camileri arasında en büyük ölçüye (318 metrekare’ye) sahip. Tüm iç işçiliği en ince şekilde işlenmiş küçük geçme panoları, geometrik örnekli korkuluk şebekeli tacı ile minber Selçuklu üslubundan Osmanlı üslubuna geçişin en önemli örneği olarak kabul edilir.

Bursa Muradiye Külliyesi

Bursa da Sultan 2. Murat tarafından 1424-1426 yılları arasında yaptırılan külliye; camii, medrese, imaret, hamam ve 12 türbeden oluşuyor. Cami Osmanlı mimarisinde, ilk zamanlarda çok kullanılmış olan yan mekanlı camiler türünden. Barok üsluptaki mihrap ve minberi 18. yüzyıldan kalma. Muradiye külliyesinde 2. Murat ve ailesi adına yaptırılmış 12 türbe bulunuyor. Türbeler Osmanlı şehzadelerinin hüzünlü sonlarını hatırlatırcasına kederli ve zarif. Türbede yatanlar 2. Murat, Cem Sultan, 1. Ahmet, Şehzade Mustafa ve diğer Osmanlı şehzadeleri. *Muradiye. (Bursa)
Bursa İznik Yeşil Camii

Bursa İznik Yeşil Camii

Bursa İznik Yeşil Camii

Osmanlı mimarisinin İznik’teki en önemli anıtsal yapısı olan cami, ilçenin doğusunda Lefke Kapısı’nın yakınında yer alıyor. Çandarlı Hayrettn Paşa tarafından1378-1398 yıllarında yaptırılmış. Köşe sütunları ile özel nişli, simetrik geçmeler, Rumi ve palme kabartmalarla süslü sade mermer mihrap, en eski ve devrin en güzel Osmanlı örneği. Selçuklu yapılarına uyan tuğla minare, camiye adını veren yeşil firuze, sarı ve mor renkli  özel çinilerle süslü. Bursa İznik Yeşil Camii, Selçuklu mimarisinden yapıldığı sezilen Osmanlı üslubuna ait yapılarından biri olarak kabul ediliyor. a

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarı Deniz Gerçekleri

Büyük Çin Kanalı

Port Townsend, Washington