Turks - Caicos Adaları

Turks - Caicos Adaları

Turks - Caicos Adaları: Afrikalı kölelerin torunlarının toprakları

Yerli halk Taino'nun son dönemde yap­tığı keşiflerde Grand Turk'te bulunan ta­rihi eserler, adaların kuzey komşularıyla neredeyse aynı yerel kültürü yaşadıkları­nı ortaya çıkarmış. Hatta söylenceye gö­re bu adalar Kristof Kolomb'un 1492'de­ki seferinde gördüğü ilk kara parçaları. Ada grubu Fransız, İspanyol ve İngiliz güçler arasındaki çekişmelerde uzun yıl­lar rehine konumunda olmuş ve Bermuda'dan gelen tuz üreticilerinin 1678 yı­lında buraya yerleşip deniz tuzu üretme­ye başlamasına kadar ıssız kalmış. Tuz üretimi bazı adalarda halen devam et­mekte.

Geçmişte Bahamalar ve Jamaika tarafından idare edilen adalar, ilk olarak 1962'de Büyük Britanya'nın ayrı bir Kra­liyet Kolonisi, sonra da 1981 yılında De­niz aşırı Ülke konumuna gelmiş. Club Med 1984 yılında Providenciales'de kapılannı açtığında Turks - Caicos Adala­rı'nın turizmi canlanmaya başladı. Göz açıp kapayıncaya kadar, elektrikten yoksun olan adalarda uydu televizyonlar çoğalmaya başladı.

1964 yılına kadar tuz ihracatına dayanan Turks - Caicos ekonomisi günü­müzde gelirini finans, turizm ve balıkçı­lıkla karşılamakta. Ada halkı oldukça dost canlısı, misafirperver ve sakin. 

Turks - Caicos Adaları Coğrafyası

Turks - Caicos Adaları Coğrafyası

Turks - Caicos Adalan'nın büyük bölü­mü düzlük, kurak ve verimsiz. Son yüz­yılın tuz endüstrisi Salt Cay, Grand Turk ve South Caicos'taki bitki örtüsünün de azalmasına yol açmış. Daha büyük adalar Kuzey, Orta ve Doğu Caicoslar'ın aldığı yüksek oranda yağış sebebiyle nis­peten bozulmamış durumda. Bu büyük kara parçalarının iç bölümlerinin büyük kısmını flamingolara ev sahipliği yapan küçük körfezler, dahili göller ve sulak alanlar oluşturuyor.

Bütün adalar inanılmaz güzellikte plajlar ile çevrili. Gerçek anlamda dünya ça­pında bir kaliteye sahip plajlar, her türlü övgü ve abartılı tarife değecek özellikte güneş, kum ve hafif dalgaların cenneti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarı Deniz Gerçekleri

Büyük Çin Kanalı

LONDRA METROSU