LONDRA METROSU

LONDRA METROSU

LONDRA METROSU DETAYLARI

Londra Metrosu veya sık sık denilen adıyla Tüp, dünyadaki en eski yeraltı tren ağıdır. 1863 yılında açılan toplam on bir hat, 270 istasyon ve 400 km'den fazla pist var ve dünyanın en uzun üçüncü metro sistemidir. Londra Metrosu yılda bir milyardan fazla ve her gün yaklaşık 3 milyon yolcu taşıyor. En derin istasyonlar yüzeyin 60 metre altındadır, ancak  % 55'i yerin üstünden geçmektedir.

1830'larda Londra’nın yetkilileri, Londra’nın merkezini daha uzakta bulunan büyük tren istasyonlarıyla bağlantı kurma fikrini bulmuşlar. 1863 yılında ilk metro hattı olan Metropolitan Hattı açıldı. Ahşap vagonlar buharlı lokomotifler tarafından beslendi. Ray sistemi yavaş yavaş genişledi. 19. yüzyılın sonuna gelindiğinde çoğu hatta, trenleri güçlendirmek için elektrik kullandı. II. Dünya Savaşı sırasında birçok metro istasyonu, insanların kentin Alman bombalaması sırasında korunmaya çalıştığı hava saldırıları sığınaklarıydı.

Tarih boyunca, tünellerin büyüklüğü değişti, bu nedenle bugün iki farklı tren türü şehir içinde dolaşıyor. Modern yürüyen merdivenler yolcuları tüpün derin seviyeli istasyonlarına getiriyor. Jubilee Hattı inşa edilecek son hat. Queen Elizabeth’in hükümdar olarak 25.yıl dönümü onuruna 1979 yılında açılmıştır. 1990'lı yıllarda doğuya Docklands'a uzatıldı. 

LONDRA METROSU ÇALIŞMA SAATLERİ

Londra Metrosu normalde her gün 05:00 ve gece yarısı arasında çalışır. Bazı hatlar, Yılbaşı Gecesi gibi, özel günler boyunca gece boyunca açık kalır. Londra Metrosu istasyonları, haftanın en yoğun saatlerinde çok kalabalık olabilir. Sistem çok büyük olsa da, trenler genelde zamanında çalışır. Yıllar geçtikçe metro istasyonları modernize edildi. Geçtiğimiz yıllarda, yolculukları mümkün olduğu kadar rahat hale getirmek için birçoğu Wi-Fi erişimi ile donatılmıştır. Londra Metrosu'nun bilinen sembolü, mavi çubuklu kırmızı bir daire, 20. yüzyılın başlarında geliştirildi ve o zamandan beri pek değişmedi.

Londra’nın Metro istasyonlarından bazıları, özel mimari değeri olan binalardır. Birçok orijinal istasyon restore edildi ve bir asırdan fazla bir süre önce yaptıklarına benziyordu.

Her gün çok sayıda insan metro kullanmasına rağmen, sistemin güvenlik kaydı çok iyi. Çoğu ölüm, intihar olarak ortaya çıkıyor.

Londra Metrosu da çevre sorunlarıyla karşı karşıya. Thames'in su seviyesi sürekli artmakta olduğundan, her gün bazı metro istasyonlarından binlerce metreküp su pompalanması gerekiyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarı Deniz Gerçekleri

Büyük Çin Kanalı