KARS DİGOR İLÇESİ'NİN COĞRAFİ, EKONOMİK DURUM

DİGOR İLÇESİ

DİGOR BEŞ KİLİSELER


İlçenin tarihi hakkında elimizde kesin bilgi ve belge bulunmamakla birlikte, ya­pılan araştırmalar  1887-1988  yıllarında  5 Türk ailesinin bölgeye gelip yer leştikleri­ni ve Digor'un temelini attıklarını ortaya koymuştur. İlçe, Osmanlı İmparatorluğu döneminde bir süre Zarşad 'a (Arpaçay), daha sonra Kağızman ilçesine bağlı bir köy­dü. 22 Ekim 1920 'de  düşman işgalinden kurtarılan Digor,  bir süre Kağızman  ilçesine bağlı bir nahiye olarak kalmış ve 1953 yılında ilçe yapılmıştır .

Coğrafi ve Nüfus Durumu 

Digor ilçesinin doğusunda Ermenistan , batı ve kuzeyinde merkez ilçe, batı ve güneyinde Kağızman bulunmaktadır. İlçenin  yüz ölçü­mü 1136 km2', deniz seviyesinden yüksekliği ise 1450 m'dir. Ermenistan ile sınırı 62 km'dir. İlçenin genel nüfusu 1997 yılı sayımına göre 23.834 olup , ilçe merkezi­nin nüfusu 3.035'tir. Digor ilçesinin merkez dışında, Dağpınar kasabasında da belediye teşkilatı vardır.le birlikte iki belediyesi, 42 köyü vardır.

Ulaşım Durumu  

Hopa-Doğubeyazıt (Gürbulak) transit karayolu üzerinde bu­lunan Digor, Kars il merkezine 42 km uzaklıkta olup, çevre il ve ilçelerle ulaşımı karayoluyla sağlanmaktadır.

Tarihi Yapılar

MÜREN KİLİSESİ

Beş kiliseler , Müren Kilisesi ve Magazbert Kalesi başlıca tarihi yapılarıdır.

Ekonomik Durumu  

ilçenin ekonomisi esas itibarı ile hayvancılık ve tarıma dayalıdır. Halkın 30'u tarım, %60 'ı hayvancılık ve %10 'u da ticaret sektöründe çalışmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarı Deniz Gerçekleri

Büyük Çin Kanalı

LONDRA METROSU