KARS ARICILIK VE KÜMES HAYVANCILIĞI
Arıcılık
Kars ili, Türkiye'nin arıcılıkta önde gelen illerinden birisidir. Bitki örtüsünün arıcılığa elverişli olması, çiçek türü ve bolluğu, eşsiz lezzet ve kalitede bal üretimine uygun bir ortam oluşturmaktadır. Arının besinini yalnız çiçeklerden alması, toplama ve yığma gibi bir yükü olmaması, diğer hayvanların besini aleyhine çalışmaması, aksine polinasyonu sağlayarak bitkisel üretime katkıda bulunması sebebiyle yörede büyük ve küçükbaş hayvancılığın yanında en esaslı gelir kaynaklarından biri olagelmiştir.
Kars balı lezzet ve kalitesinin yanında diğer ballara nazaran daha hafif ve hazmının kolay olması özelliğiyle de öne çıkmakta ve yurt çapında talep edilmektedir .
Kars Tarihi üzerine bir çok değerli esere imza atan tarihçi Prof. Dr. M. Fahrettin KIRZIOĞLU, Osmanlı sarayında Kağızman yöresi ballarının tüketildiğini belirtmektedir.
Kars, Türkiye'deki toplam arı kovanı sayısı ve bal üretimi bakımından önemli iller dendir. Zira ülkedeki toplam arı kovanlarının %1 ,13 ' üne, toplam bal üretiminin ise %1 , 25 'ine sahiptir. Ayrıca Kars'taki arıcılık, kovan başına bal verimliliği bakımından Türkiye ortalamasının üzerindedir.
Kümes Hayvancılığı
Kars ilinde kümes hayvanlarından tavuk ve kaz sayı olarak en önemli türlerdir. İlde tavukçuluk pazar için üretim yapacak kadar gelişmemiştir. Bunun başlıca nedenleri; ilin iklim şartlarının olumsuzluğu, büyük tüketim merkezlerine uzaklığı ve ulaşım imkanlarının kısıtlı olması yanında, son yıllar da artan göç nedeniyle iç tüketimin ticari amaçlı üretimi teşvik edecek boyutlarda olmamasıdır. 1996 yılı itibariyle ilde 193.800 tavuk bulunmaktadır. Bunun 8.000'i (%4,13) et tavuğu, .185.800 ' ü (%95,87) ise yumurta tavuğudur. Bu sayılarla Kars Türkiye tavuk varlığının %0,11'ine sahiptir.
1999 yılında ildeki yumurta üretimi 1356 Ton, tavuk eti üretimi ise 17 tondur. Kars ili 1999'da ülkenin yumurta üretiminin %0,11 'ini, tavuk eti üretiminin de %0,0032'si gibi küçük bir değerini gerçekleştirmiştir.
Kümes hayvancılığı bakımından ildeki asıl üretim konusu kazcılıktır. Hatta ülkemizde kazcılığın ilimiz ve civarına özgü bir hayvancılık dalı olduğu söylenebilir . Zira Kars 113.620 adet ile Türkiye kaz varlığının %5,99 gibi büyük bir payına sahiptir: Daha önce Kars'ın bir ilçesi olan Ardahan ile birlikte ilimiz toplam kaz varlığının %19,7 5'ini elinde bulundurmaktadır. ildeki kaz eti üretimi 1997 yılında yaklaşık 10 tondur.
Kars ve civarının Türkiye genelinden bu kadar büyük bir pay almasında yörenin iklim yapısının uygunluğu önem taşır. Çünkü, kazlar soğuk iklim şartlarına da yanıklı hayvanlardır. Bu ise oldukça sert bir iklime sahip ilde diğer kümes hayvanlarından ziyade kaz beslemenin tercih edilmesine sebep olmaktadır. İlde kazcılık geleneksel usullerle yapılmaktadır ve sadece ailenin et ihtiyacını karşılamaya yöneliktir.
Yetiştirilen kazlar sonbaharda kesilerek, etleri kurutulmak suretiyle kışlık et ihtiyacını karşılamak üzere saklanır. Kaz tüylerinden ise yastık yapımında faydalanılmaktadır.
Ayrıca ilde 43.300 hindi ve 17.920 ördek bulunmaktadır. 1999 yılında 4 ton hindi, 1 ton da ördek eti üretilmiştir. Kars , Türkiye hindi varlığının %0 ,82'sine, ördek varlığının ise %0 ,90 'ına sahiptir.
Yorumlar
Yorum Gönder