İztuzu Plajı

İztuzu Plajı

İztuzu

Avrupa'nın En İyi Plaj Varış Noktası ve Avrupa'nın En İyi Açık Alan'ı da içeren farklı kategorilerde uluslararası ödüller kazanan İztuzu, Dalyan'da çok popüler bir plajdır. Doğal güzelliğinin yanı sıra, İztuzu ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunuyor. Köyceğiz Gölü ile Akdeniz arasındaki konumu sayesinde tuzlu veya tatlı suda yüzmek mümkündür. Ziyaretçiler çoğunlukla Akdeniz'de yüzdükten ve İztuzu'nun altın kumlarında güneşlendikten sonra Köyceğiz Gölü'nün tatlı sularının tadını çıkarmayı tercih ediyorlar.

İztuzu ve Caretta Carettalar

İztuzu ve Caretta Carettalar

İnce kumlu İztuzu Plajı, Caretta Caretta'ların doğal bir yuvalama alanı olarak da bilinir. Bu nedenle, Turtle Beach denir. Caretta Caretta'lar koruma altında olduğundan, plaj günün belli saatlerinde ziyaretçilere kapalıdır. 5 km uzunluğundaki doğal koruma alanı İztuzu Plajı, ziyaretçilerin herkesten ve her şeyden kendilerini yalnız hissettiği ve zaman zaman batı ve doğu kesimlerinin kalabalık olmasına rağmen dalgaların sesini dinleyebileceği ideal bir yerdir.

Dalyanağzı Plajı'na, İztuzu'nun batı ucuna Dalyan'dan uzun ve kıvrımlı kanallardan teknelerle ulaşılabilir. Sizi rüya gibi bir plaja götürecek olan bu tekne turunun kendisi keyifli bir deneyim. Yoldaki duraklardan biri de cildinizi güzelleştirdiği düşünülen çamur banyoları. Bu heyecan verici gezide bir sonraki durak, Caunos antik kenti ve kaya mezarları. Tarih ve arkeoloji sevenler, bir zamanlar bir liman kenti olan antik Caunos kentinde görülecek çok şey bulacaklar. Bununla birlikte, liman ağzı, M.Ö. 3. yüzyılda meydana gelen deprem nedeniyle değişimi değiştiğinde Dalaman Çayı tarafından taşınan kum ve çakılla tıkanmıştır. Doğanın mucizesi İztuzu Plajı böyle kuruldu. İztuzu'ya karayolu ile gitmeyi tercih eden ziyaretçilere, yaz aylarında solmayan renkli zakkum çiçekleri ile kaplı tepeler, çam ormanları ve Dalyan'da en güzel gün batımının görülebildiği Sülüngür Gölü gibi muhteşem manzaralar eşlik edecek.

Antik tarihçi Herodot, antik Caunos kentini tuz ve balık tuzlarının satıldığı bir yer olarak adlandırır. Deniz suyundan buharlaştırılarak elde edilen bu tuzun göz merheminin hazırlanmasında kullanıldığını ve cilt için faydalı olduğunu söylüyor. Son araştırmalar bize Herodot'un bahsettiği tuz kabının İztuzu'ndaki tava olduğunu da göstermiştir. Günümüze iyi durumda kalabilmiş, bu önemli çünkü dünyada keşfedilen ilk antik tuz kabı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarı Deniz Gerçekleri

Büyük Çin Kanalı

LONDRA METROSU